Subscribe to RSS feeds

Saturday, 27 August 2011

BOSAN

Salamullahi alayk.. kaifa halukum?lama beno xupdate..xde benda nak share..sekadar menjalani kehidupan sbgi manusia biasa..ni, nak share 1 benda yg dikatakan menarik la jugak. Cara mengatasi bosan :D
  
First, kita start dgn definisi bosan..Bosan merupakan suatu perasaan yang timbul tatkala anda jemu menghadap sesuatu berulang-ulang kali (definisi sendiri..hahaha)..Dalam situasi lain, rasa bosan timbul apabila anda tiada apa yang dibuat, tak ada apa hendak dilakukan ketika masa terluang.. Kata seorg pakar motivasi "Awas! Bosan adalah petanda besar anda orang yang tidak ada matlamat" (haha..risau seyh)


1. Sibukkan Diri, Kenal Pasti Hobi

Cari sesuatu yang boleh dilakukan..Bentuk diri kita menjadi seorg yg rajin..Kalau dah xde benda nak wat, ce fikirkan something yg rasa menarik lagi seronok utk dilakukan supaya kita x sedar masa berlalu (tipu diri sendiri)..Kalu hantu blogger, blogging la puas2..yg penting, igt prioriti kita sebagai seorg muslim..
 


2. Be a 'workaholic' person
Org workaholic ni orang yg suka wat kerja..Obses,taksub,fanatik dll..hehe..Workaholic nie dia xkan sedar dia dok ngadap kerja utk waktu yg lama..Rasa enjoy time wt kerja ni akan dtg scr sdn bhd bila dah naik "syeikh" yakni menemui keseronokan ketika melaksanakan kerja..Utk elak rasa bosan, cbe transformerkan diri kita sebagai workaholic..Make sure ada keje, ada benda yg perlu dilaksanakan..Awas! Sikap workaholic tak sesuai untuk orang suddah berkawin..Kalau anda jadi laki org, nanti kena saman ngan bini sbb xreti nak blk rumah sbb dok layan kerja..Jika anda seorang isteri, nanti suami anda makan maggi setiap hari..hahaha


3. Set Matlamat, Azam, Cita-cita dan Impian..Lepas itu b'usaha utk mencapainya..
Orang yang selalu merasa bosan adalah orang yang tidak ada impian..Orang yang bosan dengan hidup adalah orang tidak ada cita-cita..Kita kena set satu impian..Then cbe plan langkah terbaik utk mencapai impian tu.. Kemudian bru kita b'usaha mencapainya walau dgn apa cara sekalipun, asalkan halal..hahaha..Lama-lama bosan itu kan pergi dgn sendirinya sbb dah xde masa nak rasa bosan :)



4. Rajinkan diri wat ibadah..

Hah..ni benda paling senang nak wat..Agak2 dah xde keje tu bnykkanlah ibadah2 sunat..Plg koman pun zikrullah..Bukannye susah pun..Benda simple je, kita igt Tuhan, Tuhan igt kita..Rasulullah S.A.W. bersabda: sesiapa yang banyak mengingati Allah (zikir), Allah sayangkannya (rawahu Dailami dari Aisyah R.A.)..InshaAllah berkat ibadah yg kita lakukan Allah akan permudahkan segala urusan..Cbe hadirkan sepenuh hati kita..Fikirkan kekurangan dan kehambaan dlm diri..Cbe rasai keseronokan dan ketenangan dlm b'ibadah: Ketahuilah bahawa dengan mengingati Allah itu hati akan tenang (Ar Raad: 28)
Akhir kalam, semoga sedikit sbyk dari perkongsian ini dapat kita amalkan bersama2..Ckp byk tp buat pun tdk xde gunanya gak..So, selamat beramal :p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...